Marokkaanse Dirham

Marokkaanse Dirham

In Marokko betaal je met de Marokkaanse Dirham, welke munt wordt afgekort met MAD.

De wisselkoers van de Marokkaanse munt

Een Marokkaanse Dirham (MAD) is op dit moment ongeveer 0,095€ waard. De koers fluctueert de afgelopen 5 jaar zo tussen de 0,085€ en 0,098€. De realtime wisselkoers is in de onderstaande wisselkoers calculator terug te vinden.

Wisselkoers MAD - EUR

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

Ontwikkeling van de wisselkoers

De koers van de MAD is over het algemeen redelijk stabiel. Je ziet niet zoals bij de Turkse Lira van de een op de andere dag grote schommelingen. 

De Marokkaanse Dirham is pas in 1959 ingevoerd. Tot die tijd kon je in Marokko betalen met verschillende buitenlandse valuta. 

Wisselkoers Marokkaanse Dirham

Munten en bankbiljetten

De Marokkaanse Dirham wordt onverdeeld in centime. 100 centime staat gelijk aan 1 Dirham. Er zijn de volgende munten in omloop:

10, 20 en 50 centime

1, 2, 5, en 10 Dirham

Bankbiljetten zijn er als volgt:

20, 50, 100 en 200 Dirham

Het bankbiljet met de hoogste waarde is zo rond de 20 euro waard. Dit zorgt ervoor dat je in Marokko al snel met een flinke stapel bankbiljetten over straat loopt.

Uitvoer- en invoerbeperkingen

Wanneer je Marokko verlaat, dan mag je maximaal 2.000 Dirham meenemen. Dit is omgerekend een waarde van zo rond de 190€. Hier dien je rekening mee te houden tijdens jouw verblijf in Marokko. Het pinnen of wisselen van grote geldbedragen is dan ook niet verstandig. 

Indien je bij binnenkomst in Marokko valuta bij je hebt met een hogere waarde dan 100.000 MAD dan dien je dit aan te geven. Omgerekend is dit zo rond de de 9.500€. 

Dit is iets wat je bij bijna elk land terugziet. Indien je meer dan 10.000€ in contanten bij je hebt, dan dien je dit aan te geven. Dit uit oogpunt ter voorkoming van witwassen en terrorisme financiering.

Daarnaast mag er ook niet meer dan 2.000 Marokkaanse Dirham ingevoerd worden. Je zult dus altijd lokaal geld dienen op te nemen of te wisselen.

Historie van de Marokkaanse munt

In 1881 werd de Rial Hassani (MAH) ingevoerd. Voordat in Marokko de Marokkaanse Dirham werd ingevoerd, kon je in Marokko betalen met verschillende buitenlandse munten. Zo kon je er terecht met het Britse Pond, Franse Frank en de Spaanse Peseta. In 1956 werd naast de buitenlandse munten de Marokkaanse Frank ingevoerd, die een waarde had van 10 Spaanse Peseta. 

In 1959 werd voor het gehele land de Marokkaanse Dirham de officiële munteenheid van Marokko. Tot die tijd was bijvoorbeeld in Spaans Marokko de Peseta de gangbare munt om mee te betalen.

Betalen en geld opnemen in Marokko

In de grote steden is er aan geldautomaten geen gebrek. In de kleinere dorpen zijn geldautomaten daarentegen schaars. 

Het wordt steeds populairder om trektochten te maken, waarbij er bijvoorbeeld wordt overnacht bij Berbers. Indien dat een van jouw plannen is, dan dien je te zorgen dat je voldoende contant geld op zak hebt.

Pinnen in Marokko

Betalen met de pin of creditcard

De multi currency rekening van Wise (voorheen Transferwise) is een goedkope optie om te betalen in Marokko. Je zal dan niet tegen hoge transactiekosten of wisselkoersverliezen aanlopen. Je kunt bij Wise eenvoudig en geheel gratis een multi currency rekening openen. Het enige wat je dient te betalen is eenmalig een bedrag van 7€ om de betaalpas te ontvangen.

Ook bij Wirex kan je een multi currency rekening openen. Je hebt dan hetzelfde voordeel dat je niet tegen grote wisselkoersverliezen aanloopt.

In kleine winkels en plekken zoals in een taxi kan je niet terecht met een creditcard en vaak ook niet met een pinpas. Het is daarom verstandig om altijd contant geld op zak te hebben.

Geld bestellen bij het GWK

Wil je in Nederland alvast in het bezit komen van Marokkaanse valuta, dan kan  je bij het GWK terecht. Ook al is het een redelijk gangbare valuta, door de strenge controle op de invoer en uitvoer van de valuta, is op tijd geld bestellen aan te raden. Let wel goed op de wetgeving, met betrekking tot de hoeveelheid valuta die je bij binnenkomst in Marokko op zak mag hebben.

Uiteraard kan je altijd last minute nog geld wisselen op Schiphol. Dan is het echter wel zo, dat je gaat wisselen tegen een zeer onvoordelige wisselkoers.

Veiligheid

Marokko is relatief een veilig land. Wel is er sprake van veel straatcriminaliteit. In steden zoals Marrakech dien je goed op jouw kostbaarheden te letten.

Het is dan ook niet verstandig om met grote sommen contant geld over straat te lopen. Zeker niet in de toeristische gebieden.

Geld wisselen dien je alleen te doen bij officiële wisselkantoren.

Veiligheid Marokko

Ga zeker niet op straat of in een steegje achteraf geld wisselen. Dat is vragen om problemen.

Ook is het aan te raden om  altijd goed het wisselgeld dat je ontvangt na te tellen. Er bestaat in het land de neiging om misbruik te maken van toeristen. Koop daarom nooit iets voordat je de prijs weet. Indien je dit niet doet, dan kan dit nare verassingen opleveren.

Geld overmaken naar Marokko

Dien je geld over te maken naar Marokko? Dan kan je ook hier door het gebruik van Wise of Wirex veel geld besparen. Ga je geld overboeken via een bank dan zullen de transactiekosten tegenwoordig minimaal 9€ bedragen. Bij  Wise ben je daarentegen slechts 2,57€ kwijt. Daarbovenop wordt er bij banken dan ook nog een wisselkoersopslag in rekening gebracht. Goedkoop geld overboeken doe je tegenwoordig niet via een bank.

 

Chinese Yuan

De Chinese Yuan is het wettige betaalmiddel van China. De standaard gebruikte afkorting is CNY.

De wisselkoers van de Chinese munt

Tot 2005 was de koers van de Chinese munt gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Dat is voor een communistisch land op zich best vreemd te noemen . Sinds 2005 is de koppeling losgelaten en is de koers van de munt gaan fluctueren. Op die moment is 1 Chinese Yuan ongeveer 0,13€ waard. Voor 1 Euro ontvang je dus ongeveer 7,5 CNY.

De actuele dagkoers is onderstaande wisselkoers calculator terug te vinden:

Wisselkoers CNY

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

Hoe heeft de koers zich ontwikkeld?

De koers van de munt van de volksrepubliek China is redelijk stabiel ten opzichte van de Euro. Eigenlijk schommelt de koers al jaren zo tussen de 0,13€ en 0,14€ ten opzichte van de Euro. In de laatste 5 jaar is er geen sprake geweest van een grote daling of stijging ten opzichte van de Euro. Grote schommelingen zoals bij de Turkse Lira zie je niet bij de Chinese munt.

De stabiliteit wordt mede ingegeven door een relatief lage inflatie. Deze inflatie ligt al jaren rond de 2%. Sommige jaren is de inflatie iets lager en in een ander jaar ligt deze weer net iets boven de 2%. Op zich zijn dit inflatiecijfers die zich goed laten vergelijken met West Europese landen.

Wisselkoers Chinese Yuan

Benaming van het geld in China

De benaming van het geld in de volksrepubliek China is enigszins verwarrend. Eigenlijk is het wettig betaalmiddel in China de Renminbi. Renminbi betekent “geld van het volk”. Dat is geen verrassende naam voor een communistisch land. 

Bij het wettige betaalmiddel hoort de valuta Yuan. Dit verklaart ook de afkorting, die voor de munt wordt gebruikt. Naast de afkorting CNY kom je ook de afkorting RMB tegen. 

RMB verwijst naar de Chinese Renminbi en niet naar de Chinese Yuan. De munt wordt daarom ook wel Yuan Renminbi genoemd.  

In omloop zijnde munten en bankbiljetten

De Yuan is onderverdeeld in Jiao en Fen. Hierbij is tien jiao gelijk aan 1 Chinese Yuan.1 Jiao bestaat uit tien Fen. Een jiao is dus wat we in Nederland kennen als een dubbeltje.

bankbiljetten Mao Zedong

Munten zijn er in 1, 2 en 5 Fen. Van de Jiao zijn er zowel munten en briefjes in omloop van 1, 2 en 5 Jiao.

De Yuan kom je tegen in een munt van 1 CNY en briefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Yuan. Op de briefjes staat de afbeelding van Mao Zedong, een voormalige president van de volksrepubliek China.

Je kunt dus wel zeggen dat je in China veel verschillende munten en valuta tegenkomt. Hier moet je in het begin best wel even aan wennen.

Betalen en geld opnemen in China

Inmiddels kan je in China ook goed terecht met een creditcard en pinpas. Wel is het goed opletten voor fraude. Skimming is een behoorlijk groot probleem in China. Je dient dus goed op te letten waar je een pinpas of creditcard gebruikt. 

Persoonlijk betaal ik in China de kleinere bedragen liever contant. Even snel een koffie of iets bij een kiosk op straat kopen, reken ik liever contant af. Er zijn meer dan voldoende wisselkantoren aanwezig om geld te wisselen. Let er wel op dat je altijd een officieel wisselkantoor gebruikt.

Daarnaast maak ik gebruik van een kaart van Wise. Dit is een prepaid kaart, waarbij ik ervoor zorg dat het saldo op de kaart niet al te hoog is. Daarnaast biedt deze kaart het voordeel dat de gebruikte wisselkoers voordelig uitpakt. Een alternatief is Wirex. Ook bij Wirex ontvang je een prepaid creditcard en zijn de wisselkoersen gunstig.

Na terugkomst vanuit China, is het aan te raden om de instellingen van een pinpas direct aan te passen, zodat deze niet buiten Europa kan worden gebruikt. Voor een creditcard kan het zeker geen kwaad om de afschriften goed in de gaten te houden.

Geld overmaken naar China

Ook voor het overmaken van geld naar China zijn Wise en Wirex goede opties. Daarnaast kan je denken aan money transfer services zoals Currencyfair en Remilly. Dit zal je veel geld besparen ten opzichte van  het gebruik van een bank. Zo ben je bij Wise voor het overmaken van een bedrag van 100€ slechts 2,57€ kwijt aan transactiekosten. Goedkoop geld overboeken doe je tegenwoordig via een online moneytransfer service.

Veiligheid

Op zich is China een veilig land. Wel dient je te letten op de kleine criminaliteit zoals zakkenrollen. Daarnaast dien je er goed op te letten dat je niet wordt opgelicht. Zo zijn er verhalen van mensen die een traditionele Chinese theeceremonie bijwonen en na afloop een torenhoge rekening krijgen gepresenteerd.

Als je in China op vakantie gaat, dan wil je uiteraard een trip naar de Chinese muur maken.

Contant geld China

Dit is ook zeer zeker aan te bevelen. Let er dan goed op, bij wie je deze tour boekt. Doe vooraf jouw onderzoek en ga met een organisatie op pad die goed bekend staat. 

Het probleem is dan echter wel, dat indien een organisatie een goede reputatie heeft opgebouwd, dat dan talloze andere aanbieders van dagtrips, dezelfde naam zullen gaan gebruiken.

Internetgebruik in China

Het internetgebruik in China is anders dan dat we dat in Nederland kennen. Zo is Google geblokkeerd. Een oplossing hiervoor is het aanschaffen van een VPN, zodat je de blokkade kan omzeilen. Anders kan je nog gebruik maken van andere zoekmachines, zoals Yahoo of Baidu.

Ook is Whatsapp is zonder VPN niet te gebruiken in China. Dit is best lastig voor ons Nederlanders. Je kan WeChat gebruiken als alternatief. 

Historie van de Chinese munt

De Yuan bestaat al sinds 1369 en komt voort uit de Yuan Dynastie.De centrale bank heeft lange tijd vastgehouden aan een koppeling met de Amerikaans dollar. In de jaren 80 is de waarde van de munt sterk gedevalueerd om de export te stimuleren. Dit heeft kwaad bloed gezet in Europa en Amerika. Eigenlijk was er sprake van, dat de export van Chinese producten op een kunstmatige manier goedkoop werd gemaakt.

Om dit tegen te gaan, werden er verschillende importheffingen opgelegd. 

Inmiddels is de koers van de munt gekoppeld aan verschillende valuta, zoals de Euro, Yen en Dollar. Hierdoor is er sprake van een stabiele munt. Wel kan je er vraagtekense bij zetten, of dit de manier is om een koers te bepalen van een munt. De koers van vreemde valuta dient eigenlijk op een open markt te worden bepaald.

De koers van de Chinese Yuan en het dreigen met invoerrechten, zal altijd een thema blijven. Aan de ene kant zijn veel bedrijven en landen afhankelijk van goedkope importen uit China. Aan de andere kant zijn deze goedkope importen een bedreiging voor de locale economie van veel landen.

Braziliaanse reaal

Braziliaanse reaal

De Braziliaanse reaal is het wettige betaalmiddel van Brazilië. De munt wordt afgekort met de code BRL.

De wisselkoers van de Braziliaanse munt

De koers van de Braziliaanse real is sinds januari 2020 sterk gedaald. Eind 1999 ontving je nog ongeveer 4,5 BRL voor een euro. Op dit moment ontvang je meer dan 6,5 BRL voor een euro. De exacte wisselkoers van vandaag is in onderstaande tabel terug te vinden.

Doordat de koers op dit moment sterk aan het schommelen is, is het raadzaam de actuele dagkoers te bekijken en niet de koers van een aantal weken of maanden geleden.

Braziliaanse Reaal

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

Ontwikkeling van de wisselkoers

Zoals al aangegeven is de waarde van de munt het afgelopen jaar sterk gedaald. In de jaren daarvoor was de koers redelijk stabiel. Deze schommelde zo tussen de 3,5 en 4,5 ten opzichte van de euro. De sterke daling van de koers is met name ingegeven door de economische onzekerheid in Brazilië. 

De munt was lange tijd gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze koppeling is echter sinds 1999 weer losgelaten. 

Braziliaanse reaal wisselkoers

Munten en bankbiljetten

Er zijn verschillende bankbiljetten in omloop, van respectievelijk 2, 5, 10, 20, 50 en 100 real.  Het bankbiljet van 1 reaal is niet langer in omloop.

Centen worden centavo genoemd. Van deze munten zijn er munten van 5, 10, 25 en 50 centavo in gebruik. Ook bestaat er een munt van 1 real, die het bankbiljet van 1 reaal heeft vervangen..

De huidige munteenheid van Brazilië is sinds 2010 in omloop.

Betalen en geld opnemen in Brazilië

Er zijn voldoende mogelijkheden om te pinnen in Brazilië. Zeker in de grote steden en in de toeristische gebieden. 

In deze gebieden kan je doorgaans ook goed terecht met een creditcard. Op plekken zoals in kleinere restaurants is dit echter niet altijd het geval.

Vanuit dat oogpunt is het verstandig om een bedrag aan contant geld op zak te hebben. Ook komt het voor dat er storingen zijn, waardoor betalen per kaart niet mogelijk is.

Het leven in Brazilië is goedkoop, waardoor er geen noodzaak is om veel contanten op zak te hebben.

Pinnen in Brazilie

In Nederland kan je via gwk travelex Braziliaanse reaal bestellen. Doe dit echter wel op tijd, want het is geen overdreven gangbare valuta. Geld wisselen op Schiphol is ook altijd een mogelijkheid.

Veiligheid en contant geld

Veiligheid is een probleem in Brazilië. En dan met name in de grote steden. Vanuit dat oogpunt is het raadzaam om overdag te pinnen. Daarbij is het ook van  belang om goed op de omgeving te letten.

Het is raadzaam om in de buurt van het hotel geld op te nemen en vervolgens de bankpas weer terug te brengen naar het hotel en deze veilig in de safe te bewaren.

Zelf zijn wij meerdere malen in Brazilie geweest. Persoonlijk hebben wij niks vervelends meegemaakt, of ons onveilig gevoeld. Dat neemt niet weg dat je toch dient op te letten.

Geld overmaken naar Brazilië

Geld overmaken naar Brazilië kan een dure aangelegenheid zijn. Dit is echter niet het geval als je gebruik maakt van de diensten van Wise, currencyfair of een andere betaaldienst. In dat geval zullen de transactiekosten veel lager uitvallen. Ook zal de wisselkoers van de valuta die wordt  gebruikt bij het uitvoeren van de betaling veel gunstiger uitvallen. 

Historie van de Braziliaanse munt

Wat veel mensen niet weten, is dat de eerste munt die in Brazilië werd gebruikt de gulden was. Hiervoor dien je wel terug te gaan naar het jaar 1624. De gulden was echter niet al te lang het betaalmiddel in Brazilië. In 1654 werd er een lokale munt ingevoerd.

Torenhoge inflatiecijfers

Brazilië heeft een historie van hoge inflatie. Hierdoor is door de jaren heen de munt meerdere malen vervangen, waarbij er telkens een aantal nullen van de wisselkoers werden afgehaald.

Met name in de jaren tachtig en negentig was de inflatie enorm, met 1993 als record jaar. In dat jaar bedroeg de inflatie bijna 2500%. Dit zorgde ervoor dat de centrale bank genoodzaakt was meerdere malen een nieuw betaalmiddel in te voeren.

De laatste 5 jaar is de inflatie enigszins onder controle. Deze schommelt zo tussen de 4% en 6%. Nog steeds veel hoger dan dat we in Nederland kennen, maar slechts een fractie van hetgeen Brazilië gewend was.

Toch zorgen deze inflatiecijfers ervoor dat de munt jaarlijks enigszins devalueert, waardoor je meer Reais ontvangt voor euro`s.. Het is verstandig hier rekening mee te houden.

Roemeense leu

Roemeense leu

De Roemeense leu is de huidige munteenheid van Roemenië. De munt is ingevoerd in juli 2005, waarbij er maar liefst 4 nullen van de wisselkoers werd afgehaald. De voorganger, de lei was hard op weg om een van de minst waardevolle munten ter wereld te worden. 1 nieuwe leu was op het moment van invoering van de leu 10.000 oude lei waard.

De afkorting van de munt op de valutamarkt is RON. Bij de overgang van lei naar leu werd afkorting van ROL naar RON aangepast.

De wisselkoers van de Roemeens leu

In de onderstaande calculator is de actuele wisselkoers terug te vinden, om exact te zien hoeveel de leu op dit moment waard is. 

Roemeense leu

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

De ontwikkeling van de wisselkoers

Roemenië behoort dan wel tot de Europese Unie, maar hanteert niet de euro. Hierdoor fluctueert de munt ten opzichte van de euro. Hele grote schommelingen vinden er binnen een korte termijn niet plaats. Wel zie je dat stapsgewijs de munt steeds iets minder waard wordt ten opzichte van de euro.

De ontwikkeling van de wisselkoers van de laatste maanden is in onderstaande tabel terug te vinden.

RON EUR

De in omloop zijnde munten en bankbiljetten

500 lei is het bankbiljet met de hoogste waarde die je zal tegenkomen. In euro`s is dit bankbiljet op dit moment net iets meer waard dan 100 euro.

Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 50, 100 en 200 leu in omloop.

De leu wordt opgedeeld in 100 bani. Een bani is wat we in Nederland de cent noemen. Munten zijn er in omloop met een waarde van 1, 5, 10 en 50 bani.

Gaat Roemenië overstappen naar de euro?

Ook al behoort Roemenië tot de Europese Unie, zij hanteren niet de euro.

Roemeense leu munten

Hier dien je rekening mee te houden wanneer je gaat pinnen in Roemenië of geld gaat overmaken naar Roemenië. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Daarnaast zal je bij het geld wisselen tegen wisselkoersverliezen aanlopen.

Of Roemenië de overstap naar de euro gaat maken is nog onzeker. De politieke partij PSD wil vanaf 2024 de euro gaan invoeren (Bron: nu.nl. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is echter nog de vraag. Persoonlijk zijn wij er niet van overtuigd dat dit voor het land de juiste keuze is. 

Omdat Roemenië afhankelijk is van export en er ook meer en meer bedrijven naar Roemenië trekken vanwege de relatief lage lonen, is een zwakke munt per definitie geen slechte zaak. 

De historie van de Roemeense munt

Opvallend is dat er in de 17e eeuw munten in Roemenië in omloop waren met de afbeelding van een leeuw. Deze munten waren dan ook afkomstig uit Nederland. Hier komt de naam lei en later leu vandaan. De vertaling van het Roemeense woord leu is namelijk leeuw.

Op het moment dat 1 miljoen lei, ook wel de oude leu genoemd, nog geen 100 euro meer waard was, werd het tijd om de munt te vervangen. Vanuit oogpunt van het imago van een land is het niet goed als er een munt wordt gehanteerd die bijna niks waard is. 

Een zelfde reden voor vervanging van de munt heeft er in Turkije plaatsgevonden. Zij hebben op een gegeven moment ook de nieuwe lira hebben ingevoerd omdat de oude Turkse lira bijna niks meer waard was. 

Pinnen en betalen in Roemenië

Aan geldautomaten is er geen gebrek in Roemenië. Ook met de pinpas en creditcard kun je prima terecht. Wel dien je te letten op de transactiekosten. Elke keer dat je gaat pinnen zullen er kosten in rekening worden gebracht, omdat het om een andere munt dan de euro gaat.

Geld overmaken naar Roemenië

Hetzelfde geldt voor het overmaken van geld naar Roemenië. Veel bedrijven hebben echter wel een bankrekening in euro`s, waardoor er bij een betalen geen kosten in rekening worden gebracht.

Dien je echter geld over te maken naar een bankrekening in Roemeense leu, dan is het overwegen websites zoals Transferwise zeer zeker de moeite waard. Dit zal je direct ontzettend veel geld besparen. 

Daarnaast is het gebruik van de website van Transferwise ontzettend eenvoudig. Op die manier een betaling uitvoeren kost je niet meer tijd dan dat je dit via een bank doet. Wel ben je dan veel voordeliger uit.

Thaise baht

Thaise baht

In Thailand is de baht (thb) de officiële munteenheid. Sinds de tweede wereldoorlog is de waarde van de munt gekoppeld aan de waarde van de dollar. In eerste instantie kreeg je 20 Thaise baht voor 1 dollar. In de loop der jaren is dit een aantal keer aangepast, zodat je nu ongeveer 32 Thaise baht ontvangt voor 1 dollar.

De huidige wisselkoers van de Thaise munt

De wisselkoers eur thb op dit moment is in onderstaande calculator terug te vinden:

Thaise baht

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

De ontwikkeling van de koers van de Thaise baht

Doordat de waarde gekoppeld is aan de dollar, vertoont de valutakoers eenzelfde patroon als de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. De koers fluctueert door de koppeling relatief niet al teveel. Veel minder dan dit bijvoorbeeld bij de Turkse lira het geval is. 

De ontwikkeling van de koers van de afgelopen maanden is in de onderstaande tabel terug te lezen.

Koers THB EUR

Welke bankbiljetten en munten bestaan er?

Het bankbiljet met de grootste waarde is 1000 baht. Dit bankbiljet is op dit moment omgerekend ongeveer 27,50€ waard. Dit is dus een relatief lage waarde voor het bankbiljet met de grootste waarde.

De volgende bankbiljetten zijn in omloop 20, 50, 100, 500 en 1.000 baht.

In omloop zijnde munten

Munten zijn er ook in Thailand. De waarde van de munten is echter zeer beperkt. Centen worden in thailand satang genoemd. 

Zo zijn er munten van 25 en 50 satang. 25 satang is ongeveer 0,007€ waard. Daarnaast bestaan er ook  munten in de grote van 1, 2, 5 en 10 bht. Een munt van 100 satang is niet in omloop. Deze munt wordt een munt van 1 baht genoemd. 

De historie van de munt

De munt heeft een rijke historie. In de verre historie werd de waarde van de munt uitgedrukt in een hoeveelheid zilver. Door de jaren heen is de waarde van de munt gekoppeld aan verschillende andere buitenlandse valuta. 

Zo was de waarde van de munt in de 19e eeuw gekoppeld aan het Britse Pond, tijdens de tweede wereldoorlog was er de koppeling met de Japanse Yen en na die tijd is de waarde gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Inflate heeft de waarde van de munt ten opzichte van de Amerikaanse Dollar door de jaren heen doen dalen.

Toch is deze waardedaling niet al te groot geweest en is de koers van de munt redelijk stabiel te noemen.

Thaise munten en biljetten

Baht en 2 euro

In het verleden is er redelijk wat te doen geweest over de gelijkenis tussen het muntstuk van 2 euro en de 10 baht munt. Deze leken ontzettend veel op elkaar. Zoveel zelfs, dat sommige betaalautomaten in Nederland deze munt van 10 Baht accepteerde, als zijnde een munt van 2 euro. De munt van 10 Thais baht is echter slecht 0,27€ waard.

Speciale inkt

De bankbiljetten worden gedrukt met een speciale inkt, de intaglio inkt. Door de bankbiljetten vanuit verschillende hoeken te bekijken zullen de kleuren veranderen. Zo zal het Arabische getal, wat terug te vinden is op het biljet van 1.000 baht, veranderen van goud in groen. 

Ook bevatten de bankbiljetten katoenvezels, hetgeen ervoor zorgt dat de biljetten relatief lang meegaan.

Pinnen of geld wisselen?

In Thailand zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om geld op te nemen bij een geldautomaat. Zeker in de grote steden en in de toeristische gebieden is er aan geldautomaten waar je met een Nederlandse bankpas terecht kan geen gebrek. 

Ook met een creditcard kan je in deze gebieden doorgaans prima uit de voeten.

Buitenlands geld wisselen is ook geen probleem in Thailand. Let er wel op dat je gebruik maakt van een officieel wisselkantoor en ga bijvoorbeeld geen geld wisselen op straat. Dat is vragen om problemen.

Voor vertrek naar Thailand is het mogelijk om bij het gwk travelex Thaise Baht te bestellen. Dit kan handig zijn zodat je bij aankomst direct naar je hotel kunt gaan en niet in de rij hoeft te staan bij een wisselkantoor of geldautomaat.

Daarentegen levert het op de manier aanschaffen van de Thaise baht niet de voordeligste wisselkoers op. Persoonlijk doen wij dit dan ook alleen voor een beperkt bedrag en gaan niet op voorhand veel euro`s omwisselen naar de Thaise Baht. Op die manier heb je in geval van nood in ieder geval wat lokaal geld op zak hebt.

Geld overmaken naar Thailand

Dien je geld over te maken naar Thailand, dan kan je door het gebruik maken van Transferwise, TransferGo, Remitly of Currencyfair, om dit efficiënt en goedkoop te doen. 

Door geld op die manier over te maken bespaar je jezelf de torenhoge bank kosten uit. Daarnaast zal de wisselkoers beter zijn dan de wisselkoers die een bank hanteert.

Met een enkele transactie kan je op die manier al veel geld uitsparen.

Turkse lira

Turkse lira

De nieuwe Turkse lira was het betaalmiddel in Turkije tot eind 2008. Sindsdien heet de munt van het land weer gewoon lira. Het woord nieuw is er in 2008 vanaf gehaald. De munt wordt afgekort met de code TRY.

De wisselkoers van de Turkse munt

Onderstaand een overzicht van de koers van de TRY ten opzichte van andere valuta op dit moment.

Turkse lira

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

Ontwikkeling van de wisselkoers

Op dit moment is een Turkse Lira ongeveer 0,12€ waard. Een jaar geleden was dit nog ongeveer 0,15€, terwijl dit in 2016 nog ruim 0,30€ was. Er is dus sprake van een vrije val van de valutakoers in de afgelopen jaren. Het is in onze ogen dan ook niet verstandig om een groot bedrag in deze valuta aan te houden.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht weer van de ontwikkeling van de koers in de afgelopen maanden.

Koers TRY EUR

In omloop zijnde bankbiljetten en munten

De naam van centen in Turkije is kuruş. 100 kuruş is gelijk aan 1 Turkse lira. De munten die in omloop zijn, zijn niet erg veel waard.  De munt met de hoogste waarde is 1 TRY. Daarnaast zijn er munten van: 1, 5, 10, 25 en 50 kuruş in omloop.

Ter indicatie, 1 YKR is 0,0012€ euro. Dus net iets meer dan 1/10e van een eurocent. De bankbiljetten zijn beschikbaar in de volgende waarden: 5, 10, 20, 50, 100 en 200 TRY. Het bankbiljet met de hoogste waarde is op dit moment nog geen 25€ waard. Je zal dan ook al snel met een behoorlijke stapel bankbiljetten rondlopen.

Naast dat de munt een wettig betaalmiddel is in Turkije, kun je met de munt ook betalen in Noord Cyprus.

Turkse bankbiljetten

Historie van de munt

De nieuwe Turkse Lira is door de Turkse centrale bank ingevoerd in januari 2005. Deze munt werd in omloop gebracht ter vervanging van de Turkse lira, die op dat moment in omloop was. 

Door de enorm hoge inflatie was de munt van Turkije op dat moment weinig meer waard. Op het moment van de invoering werd 1 nieuwe Turkse Lira gelijkgesteld aan 1 miljoen oude lira. Er werden dus 6 nullen vanaf gehaald. 

De inflatie werd voornamelijk ingegeven door het in omloop brengen van grote hoeveelheden geld. De drukpersen werden aangezet in Turkije om op dit manier de schuilden aan het buitenland af te betalen.

Nadat In januari 2005 de nieuwe Turkse lira ingevoerd werd, was deze ongeveer 0,55€ waard. Tot ongeveer het jaar 2012 is de koers redelijk stabiel gebleven. De laatste jaren zakt de koers echter weer steeds verder weg.

Een van de minst waardevolle munten uit het verleden

De munteenheid van Turkije was op het moment van vervanging een van de minst waardevolle munten ter wereld geworden. Je mocht jezelf al snel miljardair noemen in de lokale Turkse munt. Dit vond president Erdogan een schande voor het land, hetgeen hem ertoe aanzette om de de nieuwe munt in te voeren.

Naast dat de munt een wettig betaalmiddel is in Turkije, kun je met de munt ook betalen in Noord Cyprus.

Hoe kom je aan Turkse lira?

Turkije behoort niet tot de EER zone. Pinnen in Turkije is dan ook bij het overgrote gedeelte van de banken niet gratis. Banken brengen hiervoor transactiekosten in rekening welke verschillen per bank. Daarnaast zal er doorgaans ook een toeslag op de wisselkoers worden toegepast.

Geld wisselen in Nederland voor vertrek naar Turkije is op verschillende manieren mogelijk. Zo kan je geld bestellen bij GWK travelex en kan je ook op Schiphol geld wisselen. 

Indien je geld wilt wisselen bij een bank, dan is het verstandig hiervoor van tevoren contact over op te nemen. Aangezien de koers nogal fluctueert zullen banken geen grote voorraden van de Turkse mont aanhouden. Dit is simpelweg te risicovol. De waarde van de lira kan enorm afnemen van dag tot dag. 

Betalen met een pinpas of creditcard

Pinnen en betalen met creditcards is zeker in de toeristische gebieden en in steden zoals Ankara en Istanbul goed mogelijk. Hierdoor neemt de noodzaak om veel contant geld op zak te hebben af. 

Ook zal het mogelijk zijn om in de toeristische gebieden op veel plekken in euro`s te betalen. Door de instabiliteit van de munt hebben inwoners van Turkije liever euro`s dan hun lokale munt. Het is dan echter wel zo, dat je goed op dient te letten welke wisselkoers er in rekening wordt gebracht. Vreemde valuta omrekenen kan op die manier weleens onvoordelig uitpakken.

Giraal betalen

Dien je geld over te maken naar Turkije? Dan is het in onze opinie verstandig om gebruik te maken van online money transfer services. Voorbeelden van dit soort bedrijven, waar je eenvoudig online geld kan overmaken, zijn Transferwise, Currencyfair, Remitly en TransferGo. Op dit gebied is er overigens een behoorlijke revolutie gaan en er komen nog steeds nieuwe aanbieders bij.

Door gebruik te maken van deze money transfer services zal je veel minder kwijt zijn aan transactiekosten. En daarnaast zal de wisselkoers die in rekening wordt gebracht ook voordeliger uitpakken.

Canadese dollar

Canadese dollar

De munteenheid van Canada is de Canadese dollar. 

De actuele wisselkoers

In onderstaand overzicht is de actuele wisselkoers van de Canadese dollar ten opzichte van gangbare andere valuta`s weergegeven. De afgelopen maanden fluctueert de koers zo tussen de 1,52 en 1,59. 

Dit houdt in dat je ongeveer 1,52 tot maximaal 1,59 Canadese dollars ontvangt voor 1 euro. De koers is dus lager dan die van de Amerikaanse dollar. Deze schommelt de laatste maanden zo rond de 1,18.

Canadese dollar (CAD)

Ontwikkeling van de wisselkoers van de Canadese dollar

Ten opzichte van de euro is de koers vrij zwak op dit moment. Zo noteerde de munt in januari 2017 nog 1,38 in vergelijking met de euro. Dit is een verschil van zo rond de 15% ten opzichte van de laagste koers van eind juli 2020.

De inflatie in Canada is vergelijkbaar met de inflatie die we in Nederland kennen. Een koersschommeling uit zich dus direct in de koopkracht van de euro in Canada. Met een zwakke wisselkoers van de Canadese dollar kan je dus meer doen met één euro. 

Canadese dollar

Beschikbare bankbiljetten en munten

Bankbiljetten zijn beschikbaar in 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Het bankbiljet met de hoogste waarde is op dit moment zo rond de 65€ waard.

Munten zijn er uiteraard ook. Deze vind je terug in de waardes van 2 en 1 dollar. Daarnaast zijn er ook munten met een waarde van 5, 10, 25 en 50 cent. De munt van 100 cent staat gelijk aan 1 dollar. 

Nadat in 2013 is besloten de betalingen af te ronden, zijn de 1 en 2 cent munten uit het straatbeeld verdwenen.

Afbeeldingen op bankbiljetten en munten

Op de verschillende munten vind je op de voorkant de afbeelding van koningin Elizabeth II. Op de achterkant worden verschillende dieren afgebeeld, die symbool staan voor Canada. Dit zijn respectievelijk de bever, de kariboe en de common loon vogel.

Op de bankbiljetten vind je achtereenvolgens de volgende afbeeldingen: 

  • 100 dollar Sir Robert Borden
  • 50 dollar William Lyon Mackenzie King
  • 20 dollar Koningin Elizabeth II
  • 10 dollar Sir John.A. Macdonald
  • 5 dollar Sir Wilfrid Laurier
Afbeelding CAD

Historie

Tot 1949 was het Britse pond een wettig betaalmiddel in Canada. Na die datum is het enige wettelijke betaalmiddel de Canadese dollar. 

In de historie is de munt meerdere malen gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dit was bijvoorbeeld het geval in de zestiger jaren. Sinds 1970 is de waarde van de munt losgekoppeld van de Amerikaanse dollar. Dat neemt niet weg, dat in de praktijk de koersen van de munten, vaak in vergelijkbare mate fluctueren ten opzichte van de euro.

De bankbiljetten die op dit moment worden gebruikt zijn geïntroduceerd in 2011. Voor dat jaar werden de afbeeldingen regelmatig gewijzigd.

Hoe kom je aan Canadese dollars

In Nederland kan je terecht bij  het gwk travelex om aan de Canadese dollar (CAD) te komen. De hoeveelheid Canadese dollars die je op die manier ontvangt valt dan echter tegen. Op dit moment ontvang je ongeveer 135 Canadese dollars voor een bedrag van 100 euro. Dit terwijl de wisselkoers ongeveer rond de 1,54 bedraagt.

Op voorhand contant geld meenemen naar Canada is dan ook niet de beste optie om aan de valuta te komen. Ter plekke pinnen zal je meer dollars voor jouw euro`s opleveren. 

Aangezien het in Canada absoluut geen probleem is om een geldautomaat te vinden en daarnaast bankpassen goed geaccepteerd worden, is pinnen in onze ogen de beste optie.

Uiteraard is het wel fijn om alvast wat vreemde valuta op zak te hebben, wanneer je op de bestemming arriveert. Daarom zou je kunnen overwegen op voorhand een klein bedrag te wisselen bij GWK travelex. Op die manier hoef je dan niet direct op zoek naar een geldautomaat, nadat je arriveert na een lange vlucht.

Hoeveel kan je pinnen in Canada

Hoeveel je in 1 keer kan pinnen in Canada hangt af van de bank waar je dit doet. Wel is het zo dat je in de praktijk vrij grote bedragen kan opnemen. De meeste geldautomaten zullen je een bedrag van 1000 dollar in 1 keer laten pinnen.

Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je jouw pinpas goed hebt ingesteld. Deze dient op wereldwijd pinnen te staan. Indien je dit vergeet, dan zal je geen geld kunnen opnemen in Canada.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het opnemen van geld. Deze variëren van bank tot bank. Zo betaal je bij de SNS bank 4€ per geldopname. De N26 bank, Bunq en de Openbank bieden mogelijkheden tot het gratis opnemen van geld. Dit is dan wel beperkt tot een maximaal aantal keer gratis pinnen per maand.

Bij de Openbank is het gebruik van een geldautomaat  bij een filiaal van de Santander bank altijd gratis. Dit geldt wereldwijd, dus ook voor Canada.

Geld overmaken naar Canada

Heb je geen contant geld nodig, maar dien je geld giraal over te maken naar een persoon of bedrijf in Canada? Dan zijn zowel Transferwise en Azimo goede opties. Hiermee zal je aanzienlijk besparen op de transactiekosten. En daarnaast zal er geen wisselkoersopslag worden toegepast. Op die manier kan je goedkoop geld overmaken en veel geld besparen.

Zuid Afrikaanse rand

Zuid Afrikaanse rand

De Zuid Afrikaanse rand (ZAR) is de munteenheid van Zuid Afrika. 

De wisselkoers op dit moment

Hieronder kan je direct de huidige koers van de Zuid Afrikaanse rand ten opzichte van veel verschillende andere valuta's vinden.

Zuid Afrikaanse Rand

Ontwikkeling van de wisselkoers

De koers van de rand van Zuid Afrika fluctueert nogal. In augustus van het jaar 2020 ontving je ongeveer 20,80 rand voor een euro (de eur zar wisselkoers). Begin 2018 was dit slechts 14,20. Dit is een verschil van maar liefst 46%. Wel dien je er rekening mee te houden dat de inflatie behoorlijk hoog is in Zuid Afrika

Deze ligt de afgelopen jaren zo tussen de 4% en 5%. Dus ook al ontvang je meer euro`s, de koopkracht van de munt neemt af door de hoge inflatie. Toch is op dit moment de koers erg gunstig ten opzichte van de Amerikaanse dollar en euro. Dit ongeacht de inflatie.

 

Zuid Afrikaanse Rand koersen

Bankbiljetten en munten

Naast de munten zijn er bankbiljetten beschikbaar in de grote van 50, 100 en 200 rand. Omgerekend in euro`s is het bankbiljet met de hoogste waarde ongeveer 10,60€ waard.

Munten zijn er in centen, te weten 1,2, 5, 10, 20 en 50 cent en daarnaast bestaan er ook munten van respectievelijk 1,2 en 5 rand.

Afbeeldingen op bankbiljetten

Op de bankbiljetten staan de “grote 5” afgebeeld. Dit zijn achtereenvolgens de leeuw, neushoorn, nijlpaard, olifant en de buffel. Voorheen was de Nederlandse gouverneur Jan van Riebeeck afgebeeld op de bankbiljetten. 

Zuid Afrikaanse rand

Sinds 2012 is er ook een bankbiljet met de afbeelding van Nelson Mandela in omloop.

Historie

Naast de bankbiljetten en munten die worden gebruikt in het dagelijks betalingsverkeer, bestaat er ook een munt die erg populair is bij verzamelaars. Dit is de Krugerrand, welke verwijst naar een goudader in witwatersrand. Witwatersrand is een natuurgebied in Zuid Afrika.. 

De munt is sinds 1967 in omloop. Doordat de munt ruim 31 gram goud bevat, is het een fors bedrag wat je voor deze munt dient neer te tellen. Op dit moment is dit meer dan 1,700€. Het is dan ook geen munt die in het dagelijks betalingsverkeer wordt gebruikt.

In 1961 is de Zuid Afrikaanse rand ingevoerd. Tot die tijd wat het Britse pond het wettige  betaalmiddel in Zuid Afrika.

Hoe kan je aan de Zuid Afrikaanse rand komen?

De munt is niet heel erg gangbaar in Nederland. Het Is dus verstandig indien je de munt nodig hebt, om deze van te voren te bestellen bij bijvoorbeeld gwk travelex.. 

Ook kan je eventueel geld wisselen op schiphol airport en uiteraard bij aankomst in Zuid Afrika. het is echter wel zo dat je op luchthavens bijna nooit de beste valutakoers ontvangt. 

Daarnaast kan je in Zuid Afrika ook goed terecht met betaalpassen en creditcards. Door een bankrekening te openen bij een bank met een lage wisselkoersopslag, kan je op die manier veel geld besparen op de wisselkoerskosten. Voorbeelden van dergelijke banken zijn de Openbank, N26 en bunq.

Hoeveel kan je maximaal pinnen?

Het bedrag wat je maximaal kan opnemen bij een geldautomaat in Zuid Afrika is doorgaans niet al te hoog. Standaard is dit niet meer dan 3,000 rand, hetgeen neerkomt op ongeveer 180€. Omdat je per keer dat je geld wilt opnemen kosten dient te betalen, kan hetgeen je kwijt bent om een groter bedrag op te nemen dus behoorlijk oplopen.

Contant geld storten

Contant geld storten

Contant geld storten op een bankrekening wordt steeds lastiger. Kantoren krimpen hun bankennetwerk steeds verder in. Daarnaast wordt het storten van contant geld ook alsmaar duurder. Alleen bij Nederlandse banken met een kantorennetwerk is dit in de praktijk nog mogelijk, maar zeker niet gratis.

Bij welke bank kan je nog contant geld storten?

Dit is alleen mogelijk bij de traditionele banken. Deze banken hebben in het bankkantoor een automaat staan waar je geld kan storten. Dit is echter niet langer gratis. 

De ABN AMRO brengt bijvoorbeeld 0,5% transactiekosten in rekening. De Rabobank brengt 1,50€ per keer dat je geld stort in rekening.

Overigens kan je allen EURO`s storten. Het contant geld in de vorm van vreemde valuta storten is niet mogelijk.

Geld storten op een rekening van een ander

Het is ook zo dat contant geld storten, op een rekening die niet van jezelf is, duurder is dan het geld direct op een eigen bankrekening te storten. Het is onze opinie dan ook verstandig het geld altijd op jouw eigen rekening te storten. 

Ook al moet het geld uiteindelijk op de bankrekening van een ander terecht komen. In dat geval stort je eerst het geld op je eigen rekening en vervolgens boekt je dat via de app of online bankieren over naar de rekening van iemand anders. Op die manier bespaar je behoorlijk wat kosten.

Let op de kosten voordat je geld gaat storten

Geld storten op je eigen rekening is dus niet gratis. Dat is eigenlijk best wel vreemd. Je wilt gewoon jouw eigen geld, op jouw eigen bankrekening storten. En daarnaast help je ook nog de bank,omdat zij op die manier over meer geld kunnen beschikken om te gebruiken voor kredietverstrekking.

In Nederland is het alleen mogelijk om geld op een Nederlandse bankrekening te storten. Het storten van geld op een buitenlandse bankrekening is niet mogelijk. 

Muntgeld storten is nog lastger

Naast bankbiljetten kan je uiteraard ook muntgeld storten. Hiervoor dient de bank echter wel te beschikken over een speciale automaat die hiervoor geschikt is. Dit is lang niet altijd het geval. In het geval je muntgeld wilt storten is het verstandig eerst online te controleren of dit wel mogelijk is bij de bank waar je dit zou willen doen.

Gebruik van Mr Pay

Mr Pay is een dienst van het GWK travelex, waarbij het mogelijk is om geld te storten op een Nederlandse bankrekening. Bijvoorbeeld de SNS bank maakt hier gebruik van. Het nadeel is dat er op deze manier een minimum van 9,50€ in rekening wordt gebracht bij het storten van geld op een bankrekening. 

Het contant geld storten op een bankrekening wordt op die manier wel erg duur. Daarnaast wordt er op basis van hoogte van het bedrag transactiekosten berekend van 3%. Uiteindelijk kan je dus zelfs nog veel meer betalen dan deze 9,50€

Op deze manier kun je contant geld storten op een Bunq bankrekening, omdat dit een Nederlandse bankrekening is, aangezien het IBAN nummer met NL start..

Contant geld storten via een omweg

Ben je in het bezit van een bankrekening bij een Online bank, met een ander dan een NL IBAN nummer, dan kan je alleen via een omweg geld laten storten op dergelijke bankrekening. Je zal dan eerst het geld dienen te storen op een bankrekening bij bijvoorbeeld de ABN AMRO of de Rabobank en vervolgens over moeten boeken naar de bankrekening bij N26 of Revolut. 

Wetgeving ter voorkoming van fraude

Om witwassen te voorkomen, heeft de bank bepaalde verplichtingen. Bij bedragen van meer dan 10,000€ dienen zij te vragen waar het geld vandaan komt. Ga je een groot bedrag storten en krijg je deze vraag, dan dien je dit niet persoonlijk op te vatten. 

Dit is gewoon een standaardprocedure. Daarnaast wordt de regelgeving omtrent witwassen steeds strikter, waarbij de bank steeds meer verantwoordelijkheid krijgt. ZIj zullen hier dus ook vrij strikt mee omgaan.

Goedkoop geld overboeken

Goedkoop geld overboeken

Het overmaken of betalen in een andere valuta dan de EURO is nog steeds erg duur. Zo wordt er door de ABN AMRO minimaal 9€ aan transactiekosten berekend, indien je een overboeking uitvoert naar een bank buiten de SEPA zone. Door nieuwe ontwikkeling op het financieel gebied en dan met name door de komst van nieuwe internet banken, is goedkoop geld overboeken ook mogelijk. En dit is eenvoudiger dan dat je zou denken.

Goedkoop geld overboeken Hoe doe je dat?

Voor goedkoop geld overboeken bestaan er verschillende opties. Voer je regelmatig transacties uit, met banken buiten de SEPA zone? Dan kan je overwegen een gratis bankrekening te openen. Dit kan bij een bank zoals de N26 of de Revolut bank. Niet alleen kan je gratis een bankrekening openen, er worden ook geen maandelijkse kosten in rekening gebracht. 

Bovendien ontvang je ook een bankpas indien je een rekening opent bij het genoemde N26 of Revolut. Dit kan in de vorm van een debit mastercard, een soort van prepaid creditcard. Of zelfs de meer gangbare maestro kaart. Met deze maestro kaart kan je overal in Nederland terecht.

De voordelen van een gratis bankrekening

Maar dat is nog niet alles. Beide banken maken gebruik van Transferwise. Hierdoor wordt het overboeken van geld naar een bank buiten de SEPA regio vele malen goedkoper. 

Afhankelijk van het bedrag dat je overmaakt wordt er een minimaal bedrag aan transactiekosten in rekening gebracht. Dit is slechts een fractie van de kosten die door de ABN AMRO, ING of Rabobank worden berekend.

De wisselkoersopslag

En dat is nog niet alles. Naast dat je bij de traditionele Nederlandse banken een fors bedrag aan transactiekosten dien te betalen, wordt er ook nog eens een toeslag gehanteerd op de wisselkoers. Banken verdienen dus eigenlijk dubbel aan elke transactie die je uitvoert.

Door geld over te boeken via de N26 bank wordt er geen toeslag toegepast op de wisselkoers. Je betaald gewoon de daadwerkelijke middenkoers zoals deze op het internet op verschillende pagina`s terug te vinden is. Hetzelfde geldt voor Revolut. Ook zij passen geen toeslag toe op de wisselkoers.

Automatisch gebruik maken van Transferwise

Bij betalen vanuit de APP van zowel de N26 als Revolut maak je automatisch gebruik van de diensten van Transferwise. Is het echter te veel moeite om een bankrekening te openen? Of heb je slechts eenmalig een betaling uit te voeren, dan kan je ook direct geld overmaken via de website van Transferwise. 

Je maakt dan eenvoudig het euro bedrag over aan Transferwise in Nederland. Zij zorgen er dan voor dat de ontvanger in buitenland netjes zijn geld ontvangt. Ook op deze manier bespaar je ontzettend veel op de transactiekosten en de wisselkoers verliezen.

Er worden ook transactiekosten in rekening gebracht bij het ontvangen van geld

Het is zelfs zo dat je zowel betaald voor het ontvangen van geld van buiten de SEPA zone als voor betalingen. Dus als iemand vanuit Amerika jou EURO`s stuurt, ook dan betaal je alsnog transactiekosten. Het is dus een heel erg interessant verdienmodel voor banken.

Aangezien de nieuwe online banken dit tegen veel lagere kosten kunnen aanbieden blijkt wel dat banken hier ontzettend veel geld mee verdienen. Persoonlijk maak ik dan ook alleen nog geld over via Transferwise en dat in combinatie met een bankrekening bij de N26. Dat heeft mij inmiddels al ontzettend veel geld bespaart. En zal mij ook in de toekomst nog veel geld gaan besparen.