Hoe kan je het beste de boekhouding aanpakken?

Boekhoudkundige kennis

De boekhouding eenmanszaak, hoe kan je dit nu het beste aanpakken? In mijn opinie hangt dit af van jouw boekhoudkundige kennis. 

Bezit je absoluut geen boekhoudkundige kennis

In dat geval zal je de hulp van een boekhouder dienen in te schakelen. En dan heb je in mijn opinie twee mogelijkheden. 

  • Je laat de boekhouder de gehele boekhouding voor jou bijwerken,
  • of je vraagt om uitleg of training om in ieder geval bepaalde zaken zelf te doen.

De boekhouding eenmanszaak is in mijn opinie helemaal niet zo moeilijk. Zeker als je kijkt de het overgrote gedeelte van de tijd gaat zitten in routinematige transacties. Als je iemand kent die jou hier bij de hand neemt dan is dat snel aan te leren. En op die manier ben je veel minder geld kwijt voor een boekhouder.

Persoonlijk vind ik het zonde om een boekhouder te betalen voor het boeken van facturen. Met een goed online boekhoudprogramma is dit echt eenvoudig. Als jouw boekhouder, of iemand anders die bekend is met het boekhouden, het jou goed uitlegt en voordoet hoe je facturen dient te verwerken, dan kan je dat in de toekomst gewoon zelf doen.

Wel is het aan te raden in deze situatie om een boekhouder af en toe de boekhouding even te laten controleren. Op die manier voorkom je dat er grote fouten optreden, die je bijvoorbeeld in de problemen kunnen brengen met de belastingdienst

Jouw boekhoudkundige kennis is gemiddeld

In dat geval zou ik zeer zeker de routinematige transacties zelf uitvoeren. Zorg er dan wel voor dat je dit op regelmatige basis doet. Op die manier zorg je er voor dat de boekhouding up to date is. Daarnaast, als er een grote stapel facturen dient te worden verwerkt dan is het lastiger jezelf ertoe aan te zetten.

Als je gewoon elke week standaard de facturen en betalingen verwerkt dan kost dit helemaal niet zoveel tijd. Plan er gewoon standaard tijd voor in.

Ook hier zou ik aanraden om misschien één keer per jaar een boekhouder jouw boekhouding te laten controleren. Zo weet je zeker dat je nog op de juiste pad zit. Ook al is een boekhouding eenmanszaak niet al te ingewikkeld, fouten zijn altijd mogelijk.

Daarnaast kan een goede boekhouder jouw misschien ook advies geven. Waar dien je op te letten, is jouw liquiditeit in order of geef je teveel geld uit aan bepaalde zaken. Misschien dien je jouw liquiditeit wel te verbeteren door middel van het afsluiten van een lening. En in een dergelijke situatie is het van belang dat je hier tijdig actie op onderneemt. Daarover kan een boekhouder jou adviseren.

Bezit je gedegen kennis op het gebied van boekhouden?

In dat geval lijkt het me duidelijk dat je ervoor kiest om de boekhouding zelf bij te houden. Wel zou ik je in dat geval aanraden om een goed online boekhoudprogramma aan te schaffen. 

Ga niet liggen rotzooien in Excel. Dit gaat je gewoonweg veel te veel tijd kosten. En daarnaast krijg je nooit het gelijke inzicht in de cijfers zoals je dit met een online boekhoudprogramma wel krijgt.

En de besparing van die paar tientjes per maand ten opzichte van het gebruik van Excel gaat je echt niet redden als ondernemer zijnde. 

Ook ben ik geen fan van geheel gratis programma`s. Je mist dan bijna altijd belangrijke functionaliteiten en je krijgt geen enkele ondersteuning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *