Geld wisselen

Wanneer je naar het buitenland gaat en dan naar een land waar geen gebruik wordt gemaakt van de euro, dan kan je geld wisselen of proberen zoveel mogelijk met een creditcard of pinpas te betalen.

Geld wisselen is duur

Over het algemeen is geld wisselen een dure optie om aan geld te komen. Naast dat je vaak bij valuta wisselen transactiekosten betaald, krijg je ook een slechte wisselkoers. Zeker op luchthavens kan dit je veel geld kosten. 

Om een voorbeeld te geven. De koers van de Amerikaanse dollar is op dit moment 1.13. Ga je  echter geld wisselen bij het GWK dan krijg je slechts 1,02 dollar per euro.

Je verliest op die manier dus ruim 10% op de wisselkoers.

Daarnaast worden er ook vaak nog extra kosten in de vorm van transactiekosten in rekening gebracht.

Geld wisselen is duur

Ga je op die manier 100 euro wisselen, dan krijg je minder dan 100 dollar terug. Dit terwijl je eigenlijk 113 dollar zou dienen te ontvangen. Je ontvangt dus veel minder buitenlands geld dan dat je zou verwachten, op basis van de officiële wisselkoersen.

Online vreemd geld bestellen

Wil je toch geld wisselen? Dit kan online bij GWK Travelex. Een valuta bestelling op die manier voorkomt dat je transactiekosten dient te betalen. Bovendien weet je op die manier zeker dat je over de buitenlandse valuta kunt beschikken. 

Want vergeet niet dat minder gangbare valuta in Nederland niet altijd op voorraad zijn.

Betalen met een kaart of mobiele telefoon

Betaal je per pin of met een creditcard, dan wordt de betaling afgerekend tegen een voordeligere koers.Op de werkelijke wisselkoers wordt er dan wel een toeslag toegepast, maar deze is aanzienlijk lager.

Exacte toeslagen zijn moeilijk te achterhalen. Banken zijn hier doorgaans redelijke terughoudend in. Echter, in de praktijk ligt deze toeslag zo tussen de 1,% en 3%.

Afrekenen in EURO`s of vreemde valuta?

Ga je pinnen in het buitenland, dan zie je wel eens de mogelijkheid voorbij komen om te worden afgerekend in EURO of in de vreemde valuta die je opneemt. 

Uit een onderzoek is gebleken dat het in dit geval verstandig in om te kiezen voor de vreemde valuta optie. Dit levert je een betere koers op dan dat het bedrag direct wordt omgezet in EURO.

Heb je wel veel contant geld nodig?

In meer en meer landen kan je tegenwoordig ook per kaart afrekenen. Of door het gebruik van een Apple Pay of Google Pay. Op die manier heb je dan eigenlijk weinig contant geld nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor een land als de Verenigde Staten. Ga je echter naar Cuba, dan ontkom je er niet aan om contant geld op te nemen.

Neem zo min mogelijk contant geld op

Persoonlijk wissel of pin ik een beperkt bedrag en probeer daarna gewoon zoveel mogelijk met een creditcard af te rekenen. In mijn opinie is dit de meest voordelige optie.

Daarbij gebruik ik tegenwoordig dan ook mijn debit mastercard van de N26, waarbij je de voordeligste koers krijgt berekent. Voor een langere vakantie kan je dit een substantieel bedrag schelen. Zeker als je ook nog eens gaat winkelen waarbij je meer geld uitgeeft. 

En vergeet niet dat je niet altijd vreemd geld kunt terugwisselen naar euro`s in Nederland. En in dat geval blijf je zitten met het vreemde geld.

Kijk uit met geld wisselen

De wisselkoers die wordt gehanteerd op Schiphol is vaak niet de voordeligste. De koers in het land van bestemming is vaak voordeliger. Maar dan echter niet op het vliegveld van aankomts.De wissel kantoren op een vliegveld zijn namelijk vaak de duurste.

Daarentegen dien je ook weer uit te kijken wanneer je geld gaat wisselen bij een lokaal kantoor in een vreemd land. Je dient dit altijd te doen bij een officieel wisselkantoor. Anders ligt de kans op oplichting op de loer.