Vreemde valuta omrekenen

Op verschillende internetsites kan je vreemde valuta omrekenen. De koersen die worden getoont zijn de officiele middenkoers. 

Dit is de koers waartegen banken hun valuta aankopen en verkopen. Helaas is dit niet altijd de koers waartegen je als burger zijnde jouw vreemde valuta kunt kopen of verkopen.

Dit dien je altijd in je achterhoofd te houden bij vreemde valuta omrekenen.

De officiële middenkoers komt tot stand door vraag en aanbod van een specifieke valuta. Dit is een principe van de vrije markt. Vraag en aanbod bepaalt de prijs en in dit geval de koers.

Hoe worden wisselkoersen beïnvloedt?

Landen kunnen deze wisselkoers beïnvloeden. Door meer valuta in omloop te brengen, wordt het aanbod groter. Hierdoor zal de koers gaan dalen. Aan de andere kant kunnen er ook valuta worden opgekocht, waardoor de vraag zal toenemen en de koers zal stijgen. 

Dit is beide onderdeel van het monetaire beleid van een land. In het geval van de EURO wordt dit overigens door de Europese centrale bank gedaan. Een individueel land kan geen invloed uitoefenen op de koers van de EURO.

Geld wisselen of betalen met een bankpas?

Je kan voordat je naar het buitenland vertrekt vreemde valuta aankopen via bijvoorbeeld het GWK. Ook kan je dit doen bij alle grote banken die een kantorennetwerk aanhouden. Voor een last minute aankoop van vreemde valuta kan je zelfs nog terecht op Schiphol.

De vraag is echter of het niet voordeliger is om gewoon zoveel mogelijk met een creditcard of pinpas te betalen. 

Om die vraag te beantwoorden, speelt de bank waar je jouw bankrekening aanhoudt een rol. Normaal gesproken hanteren banken een opslag op de wisselkoers, bij zowel betalingen met een creditcard of pinpas. 

Deze opslag ligt in de praktijk zo tussen de 1,5% en 3%. Hetzelfde principe geldt bij betalingen met een creditcard.

Betalen per kaart is vaak voordeliger

Toch is het betalen per kaart vaak nog voordeliger dan contant betalen. Bij Het wisselen van geld wordt er namelijk vaak nog een grotere wisselkoersopslag toegepast. 

En daarnaast betaal je doorgaans ook nog een behoorlijk bedrag aan transactiekosten. Hier dien je bij het vreemde valuta omrekenen rekening mee te houden. 

Uiteindelijk gaat het erom hoeveel vreemde valuta je daadwerkelijk ontvangt. In het geval je kan wisselen tegen een voordelige koers, maar je betaalt veel aan transactiekosten, dan heb je weinig aan de voordelige koers.

Vreemde valuta bestellen

Voor minder gangbare vreemde valuta kan het bovendien raadzaam zijn deze te bestellen. Buitenlands geld bestellen kan je bij een bank doen. 

Ook is dit mogelijk via valuta online bij het GWK. Het GWK is een begrip in Nederland op het gebied van vreemde valuta. Naast dat je online bij GWK travelex buitenlands geld kunt bestellen, is ook het versturen van geld hier mogelijk. 

Profiteren van aanbiedingen op het gebied van vreemde valuta

Indien je weet dat je binnen niet al te lange tijd naar een land gaat waar je vreemde valuta voor nodig hebt, dan kan het in de gaten houden van speciale acties voor het omwisselen van valuta, zinvol zijn. 

Geld bestellen met korting wordt namelijk regelmatig aangeboden door het GWK. In dat geval betaal je minder of geen transactiekosten. 

Voordelige wisselkoersen bij online banken

Tegenwoordig kan je echter door gebruik te maken van een online bank veel geld besparen op de wisselkoers. 

Doordat er gebruik gemaakt wordt van Transferwise wordt er niet gewerkt met een wisselkoersopslag. Transferwise is tot 8x goedkoper bij het betalen in vreemde valuta. 

Het innovatie finance network van Transferwise garandeert je de voordeligste manier van betalen in andere valuta dan de EURO.

Daarnaast wordt er ook 0% provisie in rekening gebracht. Ten opzichte van het gebruik van een van de bekende banken in Nederland kan je op die manier eenvoudig veel geld besparen. Ook ten opzichte van de beste gwk travelex koers kan je behoorlijk wat geld besparen.

Het betalen in buitenlandse valuta valt bijna altijd duurder uit dan je had verwacht. Dit komt door het hierboven beschreven toepassen van de wisselkoersopslag. Door het gebruik van Transferwise kan je dit voorkomen.

vreemde valuta omrekenen geld besparen

Geld naar het buitenland versturen

Het versturen van geld naar het buitenland, via bijvoorbeeld het GWK is best een dure aangelegenheid. Maar ook het overmaken van geld via een ABN AMRO, ING, Rabobank en dergelijke banken is ontzettend duur. 

Dan heb ik het wel over een overboeking naar buiten de SEPA zone. Binnen de SEPA zone worden er geen transactiekosten in rekening gebracht. 

De kosten bij het versturen van geld via het GWK kunnen helemaal fors oplopen. Bij kleinere bedragen zal er een behoorlijk gedeelte van het bedrag verloren gaan aan transactiekosten. 

Door geld te versturen naar het buitenland via Transferwise kan je ook hier veel geld besparen. En dit kan je eenvoudig online regelen.

Beleggen in buitenlandse aandelen

Indien je wilt beleggen in bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen, dan dien je ook rekening te houden met wisselkoersverliezen. Deze dien je eigenlijk in mindering te brengen op het behaalde rendement.

Gelukkig komen er steeds meer online brokers op de markt die het beleggen in buitenlandse aandelen stukken goedkoper maken. Zo is er bijvoorbeeld Bux. Beleg nu tegen 0% transactiekosten, is iets waar BUX mee adverteert. Particulieren gebruiken deze aandelen broker dan ook steeds vaker.

De handel tegen 0% transactiekosten in aandelen, kan het rendement aanzienlijk verbeteren.

Terugwisselen van vreemde valuta naar EURO

Ga je eerst EURO`s omwisselen naar een vreemde valuta en wissel je bij terugkomst de overgebleven valuta weer terug naar EURO`s, dan zal je veel geld verliezen. 

In dat geval zal je weinig overhouden van het oorspronkelijke bedrag wat je in EURO`s had omgewisseld.

Persoonlijk neem ik dan altijd ook zo min mogelijk vreemde valuta mee naar het buitenland. 

Afhankelijk van het land kun je vaak heel veel met een pinpas of creditcard betalen. in een land zoals Amerika heb je eigenlijk bijna geen contant geld meer nodig. Een taxi neem je in de vorm van Uber, die je vervolgens per creditcard betaalt. De acceptatie van creditcards in Amerika is ontzettend hoog.

Op die manier voorkom je dat je bij terugkomst in Nederland met overgebleven vreemde valuta blijft zitten. 

Er zijn natuurlijk wel landen waar kaartbetaling minder gebruikelijk zijn en dan ontkom je er niet aan om toch buitenlands geld op zak te hebben. In dat geval dien je een afweging te maken tegen hoeveel geld wisselt of opneemt. 

Indien je van tevoren wilt weten hoe het gesteld is met de acceptatie van kaartbetalingen in een bepaald land, dan zijn er altijd wel goede websites te vinden waar je deze informatie kan terugvinden.

Uit oogpunt van transactiekosten kan het voordeliger zijn om in een keer een groter bedrag te wisselen. Echter, uit oogpunt van veiligheid is dit soms weer geen goed idee. In sommige landen dien je op dit gebied gewoonweg erg voorzichtig te zijn. In dat geval kan je profiteren van korting en bestel valuta online.