Je krijgt een ongeluk, loopt letsel op of wordt slachtoffer van een misdrijf. De fysieke schade is vaak meetbaar en financieel te vergoeden, maar wat als je psychisch lijdt? Stress, verdriet en angst zijn minder tastbaar, maar kunnen een grote impact hebben op je leven. Gelukkig biedt de wet de mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen voor immateriële schade. In deze blog lees je wat je rechten zijn en hoe je een vergoeding kunt claimen.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, is de schade die je ervaart op emotioneel of psychisch vlak. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door pijn, verdriet, angst of een verminderde levenskwaliteit. Denk aan de gevolgen van een ernstige aanrijding, een medische fout of een gewelddadig misdrijf. Waar materiële schade (zoals ziekenhuiskosten of verlies van inkomen) eenvoudig te berekenen is, is dat bij immateriële schade lastiger. Daarom wordt bij een immateriële schadevergoeding rekening gehouden met verschillende factoren, zoals de ernst van het letsel en de gevolgen voor je dagelijks leven.

Wanneer heb je recht op schadevergoeding?

Je hebt recht op een immateriële schadevergoeding als je kunt aantonen dat iemand anders verantwoordelijk is voor de schade die je hebt opgelopen. Dit kan een persoon zijn, zoals een onoplettende automobilist, maar ook een bedrijf of instelling. Ook bij strafbare feiten, zoals mishandeling of seksueel misbruik, kun je recht hebben op smartengeld.

Een rechter of verzekeraar bepaalt de hoogte van de vergoeding op basis van eerdere rechtszaken en richtlijnen. Daarbij wordt gekeken naar soortgelijke gevallen en de ernst van de schade. Hoewel er geen vaste bedragen bestaan, kunnen vergoedingen variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de situatie.

Hoe vraag je een schadevergoeding aan?

Het claimen van immateriële schade kan een complex proces zijn. In de meeste gevallen zal een letselschade advocaat of jurist je helpen om een claim in te dienen. Zij verzamelen bewijsmateriaal, zoals medische rapporten, getuigenverklaringen en juridische documenten.

Daarnaast kun je proberen een schadevergoeding te regelen via de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Dit kan buiten de rechter om worden afgehandeld, wat vaak sneller en minder belastend is. Als de tegenpartij de aansprakelijkheid betwist, kan een rechtszaak nodig zijn.

Tips voor een succesvolle claim

Wil je een sterke zaak opbouwen? Zorg dan voor goed bewijs. Houd een dagboek bij waarin je je klachten en gevoelens noteert. Verzamel medische verslagen en maak foto’s van eventuele zichtbare verwondingen. Laat je daarnaast goed adviseren door Letselschadebureau Ridder Letselschade, een expert op het gebied van letselschade en vergoedingen. 

Zo regel je het dus!

Immateriële schade kan je leven op ingrijpende wijze beïnvloeden, maar je staat niet machteloos. Met de juiste juridische stappen kun je een schadevergoeding krijgen en erkenning krijgen voor het leed dat je hebt doorgemaakt. Heb je te maken met psychische of emotionele schade door toedoen van een ander? Onderneem dan actie en informeer je over je rechten. Zo zorg je ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt en kun je werken aan je herstel.