Roemeense leu

Roemeense leu

De Roemeense leu is de huidige munteenheid van Roemenië. De munt is ingevoerd in juli 2005, waarbij er maar liefst 4 nullen van de wisselkoers werd afgehaald. De voorganger, de lei was hard op weg om een van de minst waardevolle munten ter wereld te worden. 1 nieuwe leu was op het moment van invoering van de leu 10.000 oude lei waard.

De afkorting van de munt op de valutamarkt is RON. Bij de overgang van lei naar leu werd afkorting van ROL naar RON aangepast.

De wisselkoers van de Roemeens leu

In de onderstaande calculator is de actuele wisselkoers terug te vinden, om exact te zien hoeveel de leu op dit moment waard is. 

Roemeense leu

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

De ontwikkeling van de wisselkoers

Roemenië behoort dan wel tot de Europese Unie, maar hanteert niet de euro. Hierdoor fluctueert de munt ten opzichte van de euro. Hele grote schommelingen vinden er binnen een korte termijn niet plaats. Wel zie je dat stapsgewijs de munt steeds iets minder waard wordt ten opzichte van de euro.

De ontwikkeling van de wisselkoers van de laatste maanden is in onderstaande tabel terug te vinden.

RON EUR

De in omloop zijnde munten en bankbiljetten

500 lei is het bankbiljet met de hoogste waarde die je zal tegenkomen. In euro`s is dit bankbiljet op dit moment net iets meer waard dan 100 euro.

Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 50, 100 en 200 leu in omloop.

De leu wordt opgedeeld in 100 bani. Een bani is wat we in Nederland de cent noemen. Munten zijn er in omloop met een waarde van 1, 5, 10 en 50 bani.

Gaat Roemenië overstappen naar de euro?

Ook al behoort Roemenië tot de Europese Unie, zij hanteren niet de euro.

Roemeense leu munten

Hier dien je rekening mee te houden wanneer je gaat pinnen in Roemenië of geld gaat overmaken naar Roemenië. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Daarnaast zal je bij het geld wisselen tegen wisselkoersverliezen aanlopen.

Of Roemenië de overstap naar de euro gaat maken is nog onzeker. De politieke partij PSD wil vanaf 2024 de euro gaan invoeren (Bron: nu.nl. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is echter nog de vraag. Persoonlijk zijn wij er niet van overtuigd dat dit voor het land de juiste keuze is. 

Omdat Roemenië afhankelijk is van export en er ook meer en meer bedrijven naar Roemenië trekken vanwege de relatief lage lonen, is een zwakke munt per definitie geen slechte zaak. 

De historie van de Roemeense munt

Opvallend is dat er in de 17e eeuw munten in Roemenië in omloop waren met de afbeelding van een leeuw. Deze munten waren dan ook afkomstig uit Nederland. Hier komt de naam lei en later leu vandaan. De vertaling van het Roemeense woord leu is namelijk leeuw.

Op het moment dat 1 miljoen lei, ook wel de oude leu genoemd, nog geen 100 euro meer waard was, werd het tijd om de munt te vervangen. Vanuit oogpunt van het imago van een land is het niet goed als er een munt wordt gehanteerd die bijna niks waard is. 

Een zelfde reden voor vervanging van de munt heeft er in Turkije plaatsgevonden. Zij hebben op een gegeven moment ook de nieuwe lira hebben ingevoerd omdat de oude Turkse lira bijna niks meer waard was. 

Pinnen en betalen in Roemenië

Aan geldautomaten is er geen gebrek in Roemenië. Ook met de pinpas en creditcard kun je prima terecht. Wel dien je te letten op de transactiekosten. Elke keer dat je gaat pinnen zullen er kosten in rekening worden gebracht, omdat het om een andere munt dan de euro gaat.

Geld overmaken naar Roemenië

Hetzelfde geldt voor het overmaken van geld naar Roemenië. Veel bedrijven hebben echter wel een bankrekening in euro`s, waardoor er bij een betalen geen kosten in rekening worden gebracht.

Dien je echter geld over te maken naar een bankrekening in Roemeense leu, dan is het overwegen websites zoals Transferwise zeer zeker de moeite waard. Dit zal je direct ontzettend veel geld besparen. 

Daarnaast is het gebruik van de website van Transferwise ontzettend eenvoudig. Op die manier een betaling uitvoeren kost je niet meer tijd dan dat je dit via een bank doet. Wel ben je dan veel voordeliger uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *