Turkse lira

Turkse lira

De nieuwe Turkse lira was het betaalmiddel in Turkije tot eind 2008. Sindsdien heet de munt van het land weer gewoon lira. Het woord nieuw is er in 2008 vanaf gehaald. De munt wordt afgekort met de code TRY.

De wisselkoers van de Turkse munt

Onderstaand een overzicht van de koers van de TRY ten opzichte van andere valuta op dit moment.

Turkse lira

Exchange Rate: by CurrencyRate.Today

Ontwikkeling van de wisselkoers

Op dit moment is een Turkse Lira ongeveer 0,12€ waard. Een jaar geleden was dit nog ongeveer 0,15€, terwijl dit in 2016 nog ruim 0,30€ was. Er is dus sprake van een vrije val van de valutakoers in de afgelopen jaren. Het is in onze ogen dan ook niet verstandig om een groot bedrag in deze valuta aan te houden.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht weer van de ontwikkeling van de koers in de afgelopen maanden.

Koers TRY EUR

In omloop zijnde bankbiljetten en munten

De naam van centen in Turkije is kuruş. 100 kuruş is gelijk aan 1 Turkse lira. De munten die in omloop zijn, zijn niet erg veel waard.  De munt met de hoogste waarde is 1 TRY. Daarnaast zijn er munten van: 1, 5, 10, 25 en 50 kuruş in omloop.

Ter indicatie, 1 YKR is 0,0012€ euro. Dus net iets meer dan 1/10e van een eurocent. De bankbiljetten zijn beschikbaar in de volgende waarden: 5, 10, 20, 50, 100 en 200 TRY. Het bankbiljet met de hoogste waarde is op dit moment nog geen 25€ waard. Je zal dan ook al snel met een behoorlijke stapel bankbiljetten rondlopen.

Naast dat de munt een wettig betaalmiddel is in Turkije, kun je met de munt ook betalen in Noord Cyprus.

Turkse bankbiljetten

Historie van de munt

De nieuwe Turkse Lira is door de Turkse centrale bank ingevoerd in januari 2005. Deze munt werd in omloop gebracht ter vervanging van de Turkse lira, die op dat moment in omloop was. 

Door de enorm hoge inflatie was de munt van Turkije op dat moment weinig meer waard. Op het moment van de invoering werd 1 nieuwe Turkse Lira gelijkgesteld aan 1 miljoen oude lira. Er werden dus 6 nullen vanaf gehaald. 

De inflatie werd voornamelijk ingegeven door het in omloop brengen van grote hoeveelheden geld. De drukpersen werden aangezet in Turkije om op dit manier de schuilden aan het buitenland af te betalen.

Nadat In januari 2005 de nieuwe Turkse lira ingevoerd werd, was deze ongeveer 0,55€ waard. Tot ongeveer het jaar 2012 is de koers redelijk stabiel gebleven. De laatste jaren zakt de koers echter weer steeds verder weg.

Een van de minst waardevolle munten uit het verleden

De munteenheid van Turkije was op het moment van vervanging een van de minst waardevolle munten ter wereld geworden. Je mocht jezelf al snel miljardair noemen in de lokale Turkse munt. Dit vond president Erdogan een schande voor het land, hetgeen hem ertoe aanzette om de de nieuwe munt in te voeren.

Naast dat de munt een wettig betaalmiddel is in Turkije, kun je met de munt ook betalen in Noord Cyprus.

Hoe kom je aan Turkse lira?

Turkije behoort niet tot de EER zone. Pinnen in Turkije is dan ook bij het overgrote gedeelte van de banken niet gratis. Banken brengen hiervoor transactiekosten in rekening welke verschillen per bank. Daarnaast zal er doorgaans ook een toeslag op de wisselkoers worden toegepast.

Geld wisselen in Nederland voor vertrek naar Turkije is op verschillende manieren mogelijk. Zo kan je geld bestellen bij GWK travelex en kan je ook op Schiphol geld wisselen. 

Indien je geld wilt wisselen bij een bank, dan is het verstandig hiervoor van tevoren contact over op te nemen. Aangezien de koers nogal fluctueert zullen banken geen grote voorraden van de Turkse mont aanhouden. Dit is simpelweg te risicovol. De waarde van de lira kan enorm afnemen van dag tot dag. 

Betalen met een pinpas of creditcard

Pinnen en betalen met creditcards is zeker in de toeristische gebieden en in steden zoals Ankara en Istanbul goed mogelijk. Hierdoor neemt de noodzaak om veel contant geld op zak te hebben af. 

Ook zal het mogelijk zijn om in de toeristische gebieden op veel plekken in euro`s te betalen. Door de instabiliteit van de munt hebben inwoners van Turkije liever euro`s dan hun lokale munt. Het is dan echter wel zo, dat je goed op dient te letten welke wisselkoers er in rekening wordt gebracht. Vreemde valuta omrekenen kan op die manier weleens onvoordelig uitpakken.

Giraal betalen

Dien je geld over te maken naar Turkije? Dan is het in onze opinie verstandig om gebruik te maken van online money transfer services. Voorbeelden van dit soort bedrijven, waar je eenvoudig online geld kan overmaken, zijn Transferwise, Currencyfair, Remitly en TransferGo. Op dit gebied is er overigens een behoorlijke revolutie gaan en er komen nog steeds nieuwe aanbieders bij.

Door gebruik te maken van deze money transfer services zal je veel minder kwijt zijn aan transactiekosten. En daarnaast zal de wisselkoers die in rekening wordt gebracht ook voordeliger uitpakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *