Valutakoers

Hoe wordt een valutakoers bepaald? En hoe zit het met de verschillende wisselkoersen die je tegenkomt bij het gebruik van een valuta calculator? Je leest er alles over op deze pagina.

Valutakoers

Het economische principe van het totstandkomen van een prijs door vraag en aanbod is ook van toepassing bij het totstandkomen van een valuta koers. Des te hoger de vraag, des te hoger de prijs. In dit geval wordt de prijs van een valuta uitgedrukt in de koers. 

Dus is er meer vraag naar euro`s, dan zal de valutakoers van de euro gaan stijgen. Hetzelfde geldt voor het aanbod. Wordt het aanbod lager, dan zal de valutakoers stijgen.

Actuele wisselkoersen

Van alle valuta kan je via het internet wel de actuele valutakoers terugvinden. De websites van finance network bieden bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht van veel verschillende valutakoersen.

Bekijk echter wel goed om welke wisselkoers het gaat. Zo wordt er onderscheidt gemaakt tussen de aankoopkoers, middenkoers en verkoopkoers. 

Deze verschillende valutakoersen kunnen, afhankelijke van de valuta waar het omgaat, de nodige afwijking vertonen. Als consument betaal je bijna altijd de meest ongunstige wisselkoers. 

Wil je euro`s wisselen, dan zal de hogere wisselkoers worden gehanteerd. Wil je vreemde valuta terugwisselen naar euro`s, dan wordt de lagere wisselkoers gehanteerd. Dit zorgt ervoor dat banken en bedrijven zoals het GWK en Western Union geld verdienen.

Sparen of beleggen in buitenlandse valuta

Doordat de rente zo laag is in Nederland, zijn er meer en meer mensen die over de landsgrenzen op zoek gaan naar een hoger rendement. Mensen sluiten een financieel product af in een vreemde valuta, zonder hierbij het wisselkoersrisico op waarde te schatten.

Regelmatig wordt er dan alleen gekeken naar het rentepercentage dat wordt vergoedt, maar wordt er geen rekening gehouden met de risico`s van koersschommelingen.

Indien de valuta sneller in waarde daalt dan de rente die je ontvangt, kan je op die manier zelfs geld verliezen. Mensen sluiten een financieel product af en kijken daarbij niet voldoende naar de bijkomende risico`s op het gebied van de valutakoers.

Sparen in buitenlandse valuta

Hoe komen valutakoersen tot stand?

Bij het totstandkomen van de vraag naar een valuta zijn er verschillende factoren die een rol spelen. Aan de ene kant gaat het om het pure marktprincipe en aan de andere kant speelt monetair beleid een rol.

Indien je als land goederen exporteert, dan zal er meer vraag ontstaan naar de valuta van dat land. Uiteindelijk dient hetgeen gekocht wordt, te worden betaald. Wel is het zo dat in de internationale handel er veel wordt gewerkt met valuta`s zoals de euro of dollar en niet altijd in de lokale valuta van een land. 

Maar ook indien de rente in een land hoog is, dan zal de vraag naar de valuta toenemen. Buitenlandse spaarders en beleggers zullen dan geneigd zijn om te gaan sparen in de lokale valuta van een land.

De invloed van het monetaire beleid

Het monetaire beleid speelt echter de grootste rol bij het bepalen van een valuta koers. Op die manier kan namelijk redelijk eenvoudig het aanbod van de valuta worden beïnvloed. 

Door het aanbod te vergroten zal de koers over het algemeen gaan dalen. Wordt er daarentegen geld uit de markt genomen, dan zal er krapte ontstaan, waardoor de koers zal gaan stijgen.

Een sterke wisselkoers is niet altijd voordelig voor een land. Een hoge wisselkoers zal namelijk de producten afkomstig uit een land duurder maken. Ook voor toeristen wordt een vakantie in het land op die manier duurder. 

Daarentegen zullen geïmporteerde producten voor de bevolking goedkoper worden. Het komt bij monetair beleid dan ook voornamelijk neer op de juiste balans. Een wisselkoers die goed is voor de economie en goed is voor de bevolking.

Giraal betalen of contant geld opnemen

Als burger krijg je te maken met de valutakoers van een land, indien je naar dat land op reis gaat, of je bestelt iets wat je dient te betalen in de lokale valuta. Op dat moment heb je vreemde valuta nodig. Indien je iets online besteld hebt, dan heb je geen contant geld nodig. Je zal dan via een creditcard of een online betaling dienen af te rekenen. 

Indien je wel contant geld nodig hebt, dan kan je bij bijvoorbeeld het gwk de buitenlandse valuta bestellen.

Ook kan je bij banken terecht om vreemde valuta aan te schaffen. Houdt er hierbij wel rekening mee, dat banken voor minder gangbare valuta normaal gesproken geen grote hoeveelheden van dergelijke valuta op voorraad zullen hebben. 

Op tijd bestellen is dan ook raadzaam. Daarnaast kan je regelmatig buitenlands geld bestellen met korting bij bijvoorbeeld Western Union. Door op tijd geld te bestellen, is de kans dat je kan profiteren van een dergelijke korting groter. 

Valutakoers en geld wisselen

Goedkoop geld versturen naar het buitenland

Indien je per bank geld dient over te maken, dan kan je op verschillende manieren snel en makkelijk geld versturen. Meer en meer mensen maken hierbij gebruik van de diensten van Transferwise of Azimo. 

Transferwise is tot 8x goedkoper dan geld versturen via een bank. Omdat Transferwise en Azimo zich inmiddels hebben bewezen als zijnde betrouwbare bedrijven, is het logisch dat meer en meer mensen hier gebruik van maken. 

Sommige banken rekenen tot 5€ kosten bij het versturen van geld naar het buitenland. Er zijn zelfs banken die inmiddels 10€ per overboeking naar buiten de SEPA zone in rekening brengen. Door het gebruik van een dienst zoals Transferwise of Azimo kan je deze kosten eenvoudig uitsparen. 

Naast het eenvoudig besparen op de vaste lasten, kan je ook eenvoudig besparen op de kosten van een buitenlandse overboeking. Niet alleen op de transactiekosten, maar ook op de valutakoers.

De invloed van fluctuerende wisselkoersen

De waarde van de munt van een land is continu aan fluctuatie onderhevig.  Voor de veel gebruikte valuta zullen de schommelingen van dag tot dag niet al te groot zij. 

Valuta`s zoals de Turkse Lira kunen echter van de ene op de andere dag grote schommelingen vertonen. In het verleden is het meerdere malen voorgekomen dat de koers van de ene op de andere dag met tientallen procenten daalde. Heb je op dat moment een grote hoeveelheid van een dergelijke valuta in handen, dan ben je dus opeens een stuk minder rijk. Dit kan jaren niet gebeuren, maar dat geeft geen garantie dat dit opeens wel gebeurd. De scherpe dalingen van de Turske Lira hebben dit bewezen.

Zeker indien er angst ontstaat dat de valutakoers van een munt gaat dalen, dan kan het ineens hard gaan.

Conclusie

Valuta omrekenen kan je doen op verschillende websites. Vaak gaat het echter dan om een indicatieve valutakoers. Hierdoor zal de uiteindelijke koers die je dient te betalen bij de aanschaf van een buitenlandse valuta afwijken. Voor de meeste valuta`s kan je online echter een goede indicatie krijgen van de werkelijke koers.