Zuid Afrikaanse rand

Zuid Afrikaanse rand

De Zuid Afrikaanse rand (ZAR) is de munteenheid van Zuid Afrika. 

De wisselkoers op dit moment

Hieronder kan je direct de huidige koers van de Zuid Afrikaanse rand ten opzichte van veel verschillende andere valuta's vinden.

Zuid Afrikaanse Rand

Ontwikkeling van de wisselkoers

De koers van de rand van Zuid Afrika fluctueert nogal. In augustus van het jaar 2020 ontving je ongeveer 20,80 rand voor een euro (de eur zar wisselkoers). Begin 2018 was dit slechts 14,20. Dit is een verschil van maar liefst 46%. Wel dien je er rekening mee te houden dat de inflatie behoorlijk hoog is in Zuid Afrika

Deze ligt de afgelopen jaren zo tussen de 4% en 5%. Dus ook al ontvang je meer euro`s, de koopkracht van de munt neemt af door de hoge inflatie. Toch is op dit moment de koers erg gunstig ten opzichte van de Amerikaanse dollar en euro. Dit ongeacht de inflatie.

 

Zuid Afrikaanse Rand koersen

Bankbiljetten en munten

Naast de munten zijn er bankbiljetten beschikbaar in de grote van 50, 100 en 200 rand. Omgerekend in euro`s is het bankbiljet met de hoogste waarde ongeveer 10,60€ waard.

Munten zijn er in centen, te weten 1,2, 5, 10, 20 en 50 cent en daarnaast bestaan er ook munten van respectievelijk 1,2 en 5 rand.

Afbeeldingen op bankbiljetten

Op de bankbiljetten staan de “grote 5” afgebeeld. Dit zijn achtereenvolgens de leeuw, neushoorn, nijlpaard, olifant en de buffel. Voorheen was de Nederlandse gouverneur Jan van Riebeeck afgebeeld op de bankbiljetten. 

Zuid Afrikaanse rand

Sinds 2012 is er ook een bankbiljet met de afbeelding van Nelson Mandela in omloop.

Historie

Naast de bankbiljetten en munten die worden gebruikt in het dagelijks betalingsverkeer, bestaat er ook een munt die erg populair is bij verzamelaars. Dit is de Krugerrand, welke verwijst naar een goudader in witwatersrand. Witwatersrand is een natuurgebied in Zuid Afrika.. 

De munt is sinds 1967 in omloop. Doordat de munt ruim 31 gram goud bevat, is het een fors bedrag wat je voor deze munt dient neer te tellen. Op dit moment is dit meer dan 1,700€. Het is dan ook geen munt die in het dagelijks betalingsverkeer wordt gebruikt.

In 1961 is de Zuid Afrikaanse rand ingevoerd. Tot die tijd wat het Britse pond het wettige  betaalmiddel in Zuid Afrika.

Hoe kan je aan de Zuid Afrikaanse rand komen?

De munt is niet heel erg gangbaar in Nederland. Het Is dus verstandig indien je de munt nodig hebt, om deze van te voren te bestellen bij bijvoorbeeld gwk travelex.. 

Ook kan je eventueel geld wisselen op schiphol airport en uiteraard bij aankomst in Zuid Afrika. het is echter wel zo dat je op luchthavens bijna nooit de beste valutakoers ontvangt. 

Daarnaast kan je in Zuid Afrika ook goed terecht met betaalpassen en creditcards. Door een bankrekening te openen bij een bank met een lage wisselkoersopslag, kan je op die manier veel geld besparen op de wisselkoerskosten. Voorbeelden van dergelijke banken zijn de Openbank, N26 en bunq.

Hoeveel kan je maximaal pinnen?

Het bedrag wat je maximaal kan opnemen bij een geldautomaat in Zuid Afrika is doorgaans niet al te hoog. Standaard is dit niet meer dan 3,000 rand, hetgeen neerkomt op ongeveer 180€. Omdat je per keer dat je geld wilt opnemen kosten dient te betalen, kan hetgeen je kwijt bent om een groter bedrag op te nemen dus behoorlijk oplopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *